Ana Sayfa Sağlık 30 Haziran 2021

Yaz aylarında besin zehirlenmeleri artıyor

Besinler aracılığı ile insan organizmasına taşınan bakteri, virüs, parazit, toksin ve kimyasal hususlar besin zehirlenmelerine neden olabiliyor. Artan sıcaklıkların tesiriyle birlikte yaz aylarında görülen besin zehirlenmesi hadiseleri önemli oranda artıyor. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Gültaç Dayı Çamır, besin zehirlenmelerine sebep olan dört bakteri çeşidi olduğunu söyledi. Bunlardan birincisi, en çok görülen bakteri çeşidinin “stafilokok”. Bu bakterinin et, süt, süt eserlerinde ve uygun yıkanmamış materyallerden yapılan salatalarda ortaya çıktığını söz eden Gültaç Dayı Çamır, bakterili besin alındıktan iki yahut üç saat sonra zehirlenme belirtilerin başladığını ve bedende kusma tepkisinin görüldüğünü söyledi.

ET TÜKETİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Et, süt ve salatanın neden olduğu besin zehirlenmelerinde en çok görülen bir öbür bakteri tipinin “shigella” olduğunu söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, bu bakterinin neden olduğu zehirlenmelerde belirtilerin ortaya çıkma müddetinin bir yahut iki gün olduğunu belirtti. Gültaç Dayı Çamır, “Bu bakteri bulantı, kusma, ateş, kramplar, karın ağrıları ve dışkıda kan biçimindeki belirtiler ile görülür. En önemli ve ölümcül besin zehirlenmesine neden olan bakterilerden biri de ‘clostridium botilinum’. Bu bakteri konservelerde, ette, zerzevat ve meyvede bulunabiliyor. Bu bakteri felç yapabilir, teneffüsü engelleyebilir ve mevtle sonuçlanabilir.” dedi.

Öncelikle fiyatı düşük diye nasıl ve nerden geldiği belirli olmayan birebir vakitte da nasıl koruma edildiği bilinmeyen, denetlenmemiş ve de açık bir halde tezgahlarda satılan eserlerin katiyen satın alınmaması gerektiğini söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, et tüketecek bireylerin etleri standartlara uygun formda işletilen şarküterilerden alması gerektiğini belirtti. Sağlam markaların paketli eserlerinin de alınabileceğini söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı, “Paketli eser alırken de paketin hasar görmediğinden emin olun. Kesinlikle etiket okuma alışkanlığı edinin. Üzerinde yazılı olan üretim ve son tüketim tarihlerini denetim edin. Hayvanlardan geçebilecek hastalıklar nedeniyle sütü katiyetle çiğ tüketmeyin.” tabirini kullandı.

BESİNLERİ MUHAFAZA TEKLİFLERİ

Besinlerin bozulmasını önlemek için en pratik metodun buzdolabında yahut dondurucuda saklamak olduğunu söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, pişmiş besinlerin çabucak tüketilmeyecek ise iki saat içinde buzdolabına konulması gerektiğini söyledi. Buzdolabında olan ve tüketilmesi için çıkarılacak yemeğin, yetmiş derece üzerinde ısıtılması gerektiğini söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, tıpkı yemeğin tekrar tekrar ısıtılmaması gerektiğini söyledi. Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, “Dondurucudan çıkardığınız besinleri çözüldükten sonra tekrar buzluğa koymayın. Pişmiş yiyeceklerle çiğ yiyeceklerin birbirine temasından kaçının. Şahsî hijyeninize dikkat edin. Besin hazırlığını yapan bireylerin ellerini kesinlikle sabunla en az iki dakika yıkamaları besin zehirlenmelerini önlemek açısından kıymetlidir. Ayrıyeten elinde kesikler yahut açık yaralar bulunan bireylerin katiyen besin hazırlığı yapmamaları, mecburî durumlarda ise bu yaraların hiçbir şartta besinlerle temas etmeyecek biçimde sararak kesinlikle eldiven kullanmaları gerekmektedir.” açıklamasını yaptı.

Bilhassa bireylerin çiğ et, yumurta yahut kümes hayvanları üzere besinleri hazırladıktan sonra ellerini kesinlikle yeterlice yıkaması gerektiğini söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, bu cins riskli besinler ile pişirilmeden tüketilecek zerzevat ve meyveleri hazırlarken başka doğrama tahtası ve bıçakların kullanılması gerektiğini söyledi. Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır kelamlarına şöyle devam etti: “Sebze ve meyveler yeterlice yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Besinlerinizin güzel piştiğinden emin olun. Kâfi mühlet ve sıcaklıkta pişmeyen yiyecekler ziyanlı bakterilerin sindirim sistemine taşınmasına yol açabilir. İshal ve kusma durumunda kesinlikle dinlenmeli ve pak su, ayran, maden suyu, şekersiz çay ile sıvı alımınızı artırmalısınız. İshaliniz varsa; pirinç lapası, yoğurt, muz, şeftali, haşlanmış patates tüketmelisiniz.”

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Telif hakkı için haber@haberozel.com.tr adresine mail atın 24 ile 48 saat içerisinde haber sistemden kaldırılacaktır. www.haberozel.com.tr
Hazır Site by Uzman Tescil