Koronavirüs salgını, birçok ülkenin hudutları kapatması nedeniyle besin tedarikinde önemli ezalara yol açarken, arzla irtibatlı belirsizliklerden telaş duyan birtakım ülkelerin, besin ihracatını kısıtlaması bu krizi daha da derinleştirdi.
Salgın, tarım dalının temel ögeleri olan tedarik zinciri ve besin talebini etkiledi, birçok ülkenin sonlarını kapatması ve seyahat kısıtlaması getirmesi nedeniyle tedarik zincirinde sıkıntılara yol açtı.
İSRAF ARTTI
Salgın periyodunda bilhassa taze besin tedarikini engelleyen kısıtlamalardan dolayı israf da arttı.
Kısıtlamalar ve karantina tedbirleri, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlarla balıkçıların pazarlara erişimini, üretim kapasitelerini ve satışlarını düşürdü, bilhassa küçük ölçekli çiftçilik yapanları, göçmen ve kayıt dışı emekçileri, göçebe çobanları ve balıkçıları etkiledi.
AFGANİSTAN’DA SÜT ESERLERİ AZALDI
Koronavirüs salgınının dünyada ulusal üretim üzerindeki muhtemel sonuçlarının boyutu şimdi netlik kazanmazken, örneğin Birleşmiş Milletler Besin ve Tarım Örgütü’nün (FAO) araştırma yürüttüğü ülkelerden Afganistan’da 2020’de tahıl, meyve, zerzevat ve süt eserlerinin yüzde 50’nin üzerinde azaldığı varsayım ediliyor.
SALGIN HAYVANCILIĞI DA OLUMSUZ ETKİLEDİ
Salgın hayvan yemine erişimin ve mezbahaların kapasitesinin azalmasına neden olarak hayvancılık bölümünü de olumsuz etkiledi.
FAO’nun ortaya koyduğu bulgular, hayvancılık bölümünün, salgının tesirlerine karşı bilhassa savunmasız olduğunu gösteriyor.
Yeniden çok çabuk bozulan ve nispeten hudutlu müddette satılması, işlenmesi yahut depolanması gereken taze balık ve su eserleri bilhassa risk altında bulunuyor.
Dünya toplam et üretiminin, koronavirüs salgını sebebiyle yaşanan piyasa aksaklıkları, hayvan hastalıkları ve kuraklığın kalıcı tesirleri nedeniyle 2020’de yüzde 1,7 düştüğü varsayım ediliyor.
55 ÜLKEDE EN AZ 155 MİLYON İNSAN AKUT BESİN GÜVENSİZLİĞİ YAŞADI
FAO’nun bahisle ilgili raporunda, 2020’de 55 ülkede en az 155 milyon insanın kriz ya da daha makûs düzeylerde akut besin güvensizliği yaşadığına işaret ediliyor.