Ana Sayfa İlan ve duyurular 11 Temmuz 2021

Diyarbakır karpuzunun hasadına başlandı

DİYARBAKIR’da bu yıl yaklaşık 130 bin dekarda ekili karpuzun birinci hasadına başlandı. Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Mustafa Ertan Atalar, 145 bin ton rekolte elde etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Bir vakitler develerin sırtında taşınıp, kılıçla bölümü yapılan, dünyanın en meşhur karpuzu unvanına sahip Diyarbakır karpuzunda hasat başladı. Çınar ilçesinin kırsal Çakırkaya Mahallesi üzerinde 250 dekarlık alanda hasadı yapılan karpuzlar TIR’lara yüklenip batı vilayetleri başta olmak üzere birçok ülkeye gönderiliyor. Temmuz ve ağustos aylarında hasadı yapılan Diyarbakır’ın ticari karpuzunun yanı sıra Dicle Irmağı kenarındaki yalnızca kumlu toprakta yetişen tartısı 50-60 kiloya ulaşan karpuzun hasadı eylül ayında yapılacak.

‘DİYARBAKIR KARPUZ VE KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİ KIYMETLİ BİR YERE SAHİP’
Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır’da bu yıl 130 bin dekarda karpuz ekiminin yapıldığını tabir ederek, 145 bin ton rekolte elde etmeyi hedeflediklerini aktardı. Diyarbakır karpuzunun dünyaca ünlü olduğuna dikkat çeken Atalar, “Dünyaca ünlü olan bu karpuz Diyarbakır’da iki çeşit halinde yetiştirilmektedir. Biri Diyarbakır çeşitleri dediğimiz mahallî, başkası ise ticari olarak dediğimizdir. Şu an ticari olan karpuzların 250 dekarlık bir alanda hasadı yapılan tarladayız. Ortalama 8 ton üzerinden dekar başına bir randıman gerçekleştirilmektedir. Vilayetimizde 130 bin dekar civarında karpuz ekim dikimi gerçekleştirildi. Yaklaşık 8 ton üzerinden hesapladığımız vakit ortalama 145 bin ton üzerinden bir rekolte gerçekleşmesi bekliyoruz. Kavun yetiştiriciliği de 18 bin dekarın üzerinde ekim dikim alanında yetiştiriliyor. Orada da 53 bin ton rekolte bekliyoruz. Diyarbakır karpuz ve kavun yetiştiriciliği değerli bir yere sahip. Türkiye’nin birinci beşi ortasındayız karpuz yetiştiriciliğinde üretim bakımında” diye konuştu.

‘KARPUZ EKİMİNİ GELİŞTİRECEĞİZ’
Atalar, Diyarbakır’da karpuz ekimini geliştirmeye yönelik çalışmaların sürdüğünü belirterek, şunları söyledi:
“Teknik manada tarzına uygun olarak yetiştiricilik yapılıyor. Damla sulama sistemleri olmak üzere her şey kurallarına uygun teknik olarak gerçek formda yapılmakta. Randımanlar de düzgün durumda. Diyarbakır’ın yerli tohumu dediğimiz binlerce yıldan beri tarımı gerçekleştirilen sürme çeşidinde özel olarak Dicle Irmağı kenarındaki kumsal alanlarda klasik bir metotlarla yıllardan beri atadan gelen sistemle babadan oğula üreticilik yapan üreticilerimiz var. Bu bedele sahip çıkıyorlar. O sayede Diyarbakır’ın karpuz çeşitleri de varlığını devam ettiriyor. Bu yıl Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi karpuz üreticilerine yönelik olarak klâsik yapılan karpuz üreticilerine fide, gübre ve ilaç takviyesi sağladı. Bir nebze de olsa masrafların bir kısmını karşılayarak çiftçiyi rahatlattı.”

‘KARPUZ VE KAVUNA TAKVİYE İSTİYORUZ’
Karpuz ve kavun üreticisi Ziraî Sanayi ve İş Adamları Derneği (TSİAD) İdare Heyeti Lideri Mehmet Atik, üreticilere dayanağın artması için davette bulundu. Atik, “Biz bu kadar emek veriyoruz kendi tırnaklarımızla kazıp bu karpuzları yetiştiriyoruz. Karpuzla kavuna takviye yok lakin. Şu an biz maliyetine malı satamıyoruz. Bir de biz ekim alanlarının nizamlı bir halde tahsis edilmesi gerekir. Bir sene 100 bin dönüm ekiliyor öbür yıl 20 bin dönüm ekiliyor. Yeni alanların tahsis edilmesi lazım. Bu formda olursa çiftçi de devlette memlekette kazanır” dedi.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Telif hakkı için haber@haberozel.com.tr adresine mail atın 24 ile 48 saat içerisinde haber sistemden kaldırılacaktır. www.haberozel.com.tr
Hazır Site by Uzman Tescil