Ana Sayfa Ekonomi 13 Temmuz 2021

Elazığ’da kaz üretimi 4 yılda 100 kat arttı

Elazığ’ın Kovancılar ilçesi Tepebağ köyünden 1992’de Almanya’ya giderek 25 yıl inşaat bölümünde çalışan Edip Yıldırım, 4 yıl evvel memleketine dönüp, son teknoloji kuluçkahane ile kaz çiftliği kurdu.

Yüksek kapasiteli bir kuluçkahane kurmasına karşın birinci yıl deneme emelli 1.500 kaz yavrusu yetiştiren Yıldırım, çiftliğini yılda 150 bin yavru kaz üretimi yapan entegre bir tesis haline getirdi.

BÖLGEDE KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPMAK İSTEYENLER DESTEKLENİYOR

Tesiste üretilen kaz yavruları, bu yıl uygulamaya konulan “sözleşmeli üretim modeli” kapsamında, bölgede kaz yetiştiriciliği yapmak isteyen mutabakatlı çiftlik sahiplerine veriliyor.

Çiftliklerde 5 aylık bakım ve beslemenin akabinde kısma getirilen kazlar, belirlenen ünite fiyattan geri alınıyor. Kurulan çağdaş kesimhanede yapılan kesitin akabinde etler paketlenip yurt içi ve dışında satışa sunulacak.

“SÖZLEŞMELİ ÇİFTÇİLİK MODELİNİ TÜRKİYE’YE KAZANDIRACAĞIZ”

Yıldırım, üretim kapasitelerinin artmasıyla kontratlı üretim modelini hayata geçirdiklerini lisana getirdi. Yetiştiricilik yapmak isteyen birçok girişimciden kaz yavrusu talebi aldıklarını fakat daha çok sulak ve yeşil alanı bol çiftlikleri tercih ettiklerini anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

“Tüm Türkiye’den yavru kaz istiyorlar, bilhassa yeşil alanı bol Karadeniz Bölgesi’nden çok talep var. Samsun Terme’den, Amasya Suluova’dan Rize ve Edirne’ye kadar yeşil alanı olan çiftçilerimiz bizimle kontratlı yetiştiricilik yapmak istiyor. Biz de her yıl kapasitemizi daha da yükselterek bunlara yanıt vermek istiyoruz. Kontratlı çiftçilik modelini geliştiriyoruz. Bunu Türkiye’ye kazandıracağız, kararlıyız. Kaz yetiştiriciliğini bir bölüm haline getireceğiz.”

RESTORANLAR MÜŞTERİLERİNE FARKLI LEZZET SUNMAK İSTİYOR

Son yıllarda müşterilerine farklı lezzet sunmak isteyen büyük kentlerdeki restoran sahiplerinden de kaz eti talebi aldıklarını bildiren Yıldırım, bunları karşılamak için çalışma yürüttüklerini kaydetti.

YURT DIŞINA İHRACAT HEDEFLENİYOR

Ürettikleri kaz etini ihraç etmek istediklerini lisana getiren Yıldırım, “Özellikle etimizi Arap ülkelerine satacağız. Kovancılar ilçemize önemli manada bir döviz girdisi, katma bedel sağlayacağız, bunda da kararlıyız. Kontratlı çiftçilerimizle ileriki evrede 1 milyon ve üstü üreteceğiz inşallah. Türkiye’de yetişen kaliteli kaz etini Avrupalılara da yedireceğiz.” dedi.

Etiketler:

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Telif hakkı için haber@haberozel.com.tr adresine mail atın 24 ile 48 saat içerisinde haber sistemden kaldırılacaktır. www.haberozel.com.tr
Hazır Site by Uzman Tescil