Bilim insanları yakın takipte… Yeni varyant yayılıyor!

Haziran ayında Almanya’da tespit edilen XEC varyantı; İngiltere, ABD, Danimarka ve başka birkaç ülkede daha görüldü. Bilim insanlarına göre, yakında baskın tip haline gelebilecek yeni bir koronavirüs varyantı yayılmaya başladı.
Sağlık - 17 Eylül 2024 10:36 A A

İSTANBUL (İGFA) – Uzmanlar, aşıların ciddi vakaları önlemeye yardımcı olacağını belirtirken, sonbaharda yayılmasına yol açabilecek bazı yeni mutasyonlar bulduklarını kaydetti.

BBC’nin aktardığı habere göre aşılar, son varyantlara karşı daha iyi koruma sağlayacak şekilde güncellendi. Fakat Omicron alt varyantlarından ortaya çıkan XEC bunlara dahil değil.

University College London’daki Genetik Enstitüsü Müdürü Profesör Francois Balloux, XEC’nin diğer son Covid varyantlarına göre “nispeten daha fazla bulaşma ihtimali” olmasına rağmen aşıların yine de iyi koruma sağlayacağını düşünüyor.

“YAYILMASINA BİRKAÇ AY VAR”

California’daki Scripps Araştırma Translasyonel Tıp Enstitüsü Müdürü Eric Topol, XEC’nin yayılmasının henüz yeni başladığını belirtti.

Topol, Los Angeles Times gazetesine yaptığı açıklamada, bunun yayılmasının ve dalgaya dönüşmesinin birkaç ayı bulacağını öne sürerekl, “XEC kesinlikle kontrolü ele alıyor. Bu bir sonraki varyant gibi görünüyor. Ancak geniş çapta yayılmasına aylar var” dedi.

Belirtiler arasında; soğuk algınlığı veya grip benzeri olduğu düşünülürken, hastalarda yüksek ateş, vücutta ağrı, yorgunluk, öksürük veya boğaz ağrısı görülüyor.

Sağlık - 10:36 A A
BENZER HABERLER
× Haber özel

Hazır Site web sitesi kurma By Uzman Tescil webmaster