Online yemek platformları esnafı zora sokuyor!

Yunus KARAKAYA ( İZMİR (İGFA) – Yakalamaç Projesi’nin araştırması, online yemek sipariş platformlarının küçük ve orta ölçekli restoranlara zarar verdiğini ortaya koydu.
Proje Direktörü Hadi Bozkır, platformların yüzde 15-20 komisyon oranları, KDV, kurye ve ambalaj giderleriyle esnafı zorladığını belirterek, “100 TL’lik siparişte kalan miktar, giderleri karşılamıyor” dedi.
Restoranlar, maliyetleri dengelemek için fiyat artırıyor, bu da gıda enflasyonunu körüklüyor.
“Tüketici daha pahalı yiyor, sistemin yükünü ödüyor” diyen Bozkır, araştırma, yabancı sermayeli platformların gelirlerinin büyük kısmının yurtdışına aktarıldığını, Türkiye’nin vergi ve milli gelir kaybı yaşadığını gösterdiğini kaydetti.
Platformların “esnaf kurye” modelinin ise güvencesiz çalışmayı dayattığını belirterek, Bozkır, “Devasa cirolara rağmen istihdam ve SGK katkısı sınırlı,” diyerek devleti esnafı koruyacak adil bir dijital ekonomi sistemi için düzenleme yapmaya çağırdı.
-
Güneş yanığına dikkat!
-
İstanbul açık havada sporun adresi oldu
-
Başkan Büyükakın’dan sporculara müjde: Dil eğitimi ve mental destek de olacak
-
Sakarya’da Dağ Bisikleti Türkiye Şampiyonası başlıyor
-
İnşaat malzemesi sanayi ihracatı Mayıs 2025’te 2,84 milyar dolara yükseldi
-
Konut Fiyat Endeksi reelde azaldı