Avukat Aslan ŞAHİNGÖZ İle Özel Röportaj

Genel - 16 Eylül 2023 20:09 A A


Eğitimli, donanımlı, genç, Ankara‘ 
 bir Avukat olan Aslan ŞAHİNGÖZ‘ le özel  röportaj yaptık.

Öncelikle hoş geldiniz. Bu güzel röportaj için şimdiden teşekkür ederim. Dilersiniz sorularımıza geçelim.

Soru: Kendinizden bahseder misiniz, kısaca okuyucularımıza bahsedelim.

Cevap: Merhaba, davetiniz için teşekkür ederim. 2015 yılında Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Onur Derecesiyle mezun oldum. 2016 yılından beri Ankara Barosuna kayıtlı olarak, Ankara’nın Tandoğan semtinde mesleğimi icra etmekteyim.

Soru: Genel olarak sosyal medya üzerinden işlenen suçlarnelerdir?

Cevap: Sosyal medya artık yeni bir alan değil. Yaklaşık olarak 10-15 yıldır hayatımızın içinde ve olmaya da devam edecek. Sosyal medya olarak nitelendirilen sanal platformlarda birçok suç tipi meydana gelebilir. Ancak en sık karşılaşılan suçlar; tehdit, hakaret ve kişisel verilerin kaydedilmesi suçlarıdır diyebilirim.

Soru: Hangi sözler hakaret suçunu oluşturur ve hakaret suçunda şikayet süresi ne kadardır?

Cevap: Hakaret suçu için Türk Ceza Kanununda şu kelimeler hakarettir diye bir tanımlama yapılmaz. Hangi kelimelerin hakaret olup olmayacağı her olayın durumuna göre değişmekle birlikte Yargıtay kararlarıyla ortaya konmaktadır. Örnek verecek olursak; halk arasında beddua hakaret olarak algılanmakta ancak beddualar Yargıtay’a göre hakaret değildir. 

​Genel olarak bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek sözler hakarettir diyebiliriz. Hakaret suçu için şikayet süresi hakaretin ve hakaret edenin öğrenildiği tarihten başlar. 6 aydır.

Soru: Bu tür suçlarda uzlaştırma oluyor mu?

Cevap: Uzlaştırma kapsamına giren suçlar kanunda sayılmıştır. Her suç bakımından uzlaştırma söz konusu değildir. Sosyal medyada en çok karşılaştığımız Tehdit ve Hakaret suçları uzlaştırma kapsamında bir suçlardır. Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı tamamlayıp, iddianame düzenlemeye yeter şüphe yani dava açmaya yeterli şüphe bulursa dava açılmadan evvel savcılık dosyayı uzlaştırma bürosuna gönderir. Uzlaştırma bürosu bir uzlaştırmacıgörevlendirir ve 30 gün içinde uzlaştırma süreci tamamlanır.

Soru: Whatsapptelegram vb sosyal medyalardaki bir gönderi silinmeden ekran alıntısı alındıysa ve karşı taraf silse yine de suç oluşturur mu?

Cevap: Ekran görüntüsü de ses kaydı da ancak bazı şartlarda delil olabilir. Ekran görüntüsü almak veya ses kaydı almak normalde karşı tarafın rızası yoksa Haberleşmenin Gizliliğini İhlal Suçunu oluşturur. Dolayısıyla bu tür deliller kullanılamaz. Ancak karşı tarafın rızası dışında bir istisnası vardır bu durumun. Tarafımıza karşı hakaret, tehdit gibi bir suç işlendiyse yalnızca bu suçla ilgili olarak ekran görüntüsü ve ses kaydı alabiliriz.

​Sorunuza gelecek olursak; gönderi silinmeden ekran görüntüsü almak delil olarak işimize yarayabilir. Karşı tarafın silip silmemesi burada önemli değildir. Önemli olan size karşı bir suç işlenmesidir. Size karşı işlenen suçu hukuka uygun her türlü delille de ispat edebilirsiniz. 

Soru: En sık karşılaştığınız sosyal medya suçları hakaret suçu sanırım. Bunun sebebi sizce nedir?

Cevap: Bunun çeşitli psikolojik sebepleri elbette vardır. Ancak benim karşılaştığım olaylara dayanarak bir şeyler söylemem gerekirse; sosyal medya kullanıcıları gerçek hayatta göremeyeceği, karşılaşamayacağı, karşılaşsa dahi rahatçahakaret edemeyeceği kişilere sanal platformlarda çok kolay ulaşabiliyor. Sonuçlarını da hemen o an görmediği için günlük hayattan daha kolay biçimde hakarette bulunabiliyor. Dolayısıyla sosyal medyanın birisine ulaşabilme konusunda kolaylık sağlaması, kullanıcıların bu platformda daha özgür ve cesaretli hissetmeleri ve kendilerinin tespit edilemeyeceğine güveni olduğu için insanları hakaret etme anlamında biraz daha fazla cesaretlendiriyor olabilir.

Soru: Çalınan hesapları geri almak için kullanıcı nereye başvurmalı, nasıl bir yol izlemelidir?

Cevap: Sosyal medya hesaplarının çalınması durumunda Bilişim Sistemine Girme Suçundan, Kişisel Verileri Hukuka Aykırı Olarak Ele Geçirme Suçundan, Özel Hayatın Gizliğini İhlal Suçundan bahsetmek mümkündür. Burada esas nokta hesabı çalan kişi ya da kişilerin tespit edilebilmesidir. Hesabı çalan kişi veya kişiler tespit edilebiliyorsa kişi veya kişilerin yaptıklarına göre kendisine isnat edilebilecek birçok suç tipi mevcuttur. 

​Tabi burada çalınan hesabın geri alınması yolu olarak en etkili ve hızlı yol sosyal medya platformunun kendisine yapılan başvurudur. Hesabın kendimize ait olduğunu ve çalındığını ortaya koyabilirsek sosyal medya platformları bu durumlarda kişiye hesabını iade etmektedir. Hesabı geri almamız çalan kişi veya kişilerin işlediği suçu elbette ortadan kaldırmayacaktır. Şikayet hakkımız yine devam edecektir.

Soru: Okurlara söylemek istediğiniz neler var?

Cevap: Bir hukuki sonuç doğuracak işlem yapmadan önce avukatlarına danışmalarını öneriyorum. İş işten geçtikten sonra avukatın yapabilecekleri de sınırlıdır. En iyisi testi kırılmadan önlem almaktır.

Genel - 20:09 A A
BENZER HABERLER
× Haber özel

Hazır Site web sitesi kurma By Uzman Tescil webmaster